Resimde İstanbul kız kulesini görüyoruz. Kız Kulesi Efsaneleri.

Kız Kulesi Efsaneleri

Tarih boyunca dünyanın en önemli kentlerinden birisi İstanbul’da bulunan Kız Kulesi taşıdığı efsunkar ambiyansı ile birçok efsaneye konu oluyor. Birlikte Kız Kulesi efsanelerine yakından bakalım…

Yılanla Gelen Acı Son

Kız Kulesi’ne dair en çok anlatılagelen ilk efsane ile başlayalım… Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar. Prenses tam 18 yaşına geldiğinde hizmetçilerin getirdiği yiyecek sepetinde saklanan yılan genç kızı sokarak ölmesine neden olur.

Amiralin Derin Acısı

Antik Yunan döneminde İstanbul Atinalıların elinde bulunurken şehre Chares adlı bir amiral gelir. Dönemin Makedon kralına karşı gönderilen bu amiralin eşi İstanbul’da vefat eder. Eşinin ölümüne çok üzülen Amiral Chares Kız Kulesi’nde eşi için bir anıt mezar yaptırır.

Leandros’un Ölümsüz Aşkı

Büyük bir aşkla birbirine bağlı olan Leondros ve Hero’nun trajik hikayeleri bir efsaneye dönüşür. Fırtınalı bir gecede Leondros kulede ışık yandığı görür ve sevgilisi Hero’nun onu çağırdığını düşünerek denize atlar. Aslında ışığı yakan sevdiği kız değil, aşıkların gizlice buluştuğunu bilen bir başkasıdır ve dahası ışığı söndürür. Kapkaranlık sularda fırtınalı geceye daha fazla dayanamayan Leondros, boğazın sularına gömülür. Hero ise bunun acısına katlanamaz ve kendini kuleden aşağı atar. İşte bu efsaneye göre aşıklar adına tam da kulenin olduğu yere deniz feneri yaptırılır.

Battal Gazi Efsanesi

Osmanlı döneminde geçen bu efsaneye göre Battal Gazi, askerleri ile birlikte Kız Kulesi’ne baskın yapar ve burada bulunan hazineleri alır hatta kulede yaşayan Üsküdar tekfurunun kızını kaçırır. İstanbul’u kuşatmaya giden Battal Gazi bu kuşatmadan olumlu sonuç alamayınca Kız Kulesi karşısındaki kıyıya karargahını kurar ve tam 7 yıl burada kalır. Battal Gazi’nin Üsküdar kıyılarında bu kadar kalmasının esas nedeni tekfurun kızına aşık olmasıdır. Tekfur, Battal Gazi’nin korkusundan hem kızını hem de hazinesini kuleye kapatır. Şam seferini tamamladıktan sonra yeniden Üsküdar’a dönen Battal Gazi bu kez hem tekfurun kızını hem de hazineyi alır ve atına atlayıp buradan uzaklaşır. Hatta günümüzde de sıkça kullanılan ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ deyimi bu hikayeden doğar.

Kız Kulesi ile Galata Kulesi’nin Aşkı

Kadim kent İstanbul’un biricik simgeleri Kız Kulesi ve Galata Kulesi birbirlerine karşı kıyıdan aşkla bakarlar. Bu iki aşığı ayıransa tam ortalarından geçen Boğaziçi’dir… Galata Kulesi içindeki aşkı yıllarca satır satır mektuplara döker ancak bunları iletemez bile. Hezarfen Ahmet Çelebi uçma hayalini gerçekleştirmek üzere Galata Kulesi’ne çıktığında kule, Hezarfen’in kulağına Kız Kulesine karşı duyduğu aşkı fısıldar ve mektuplarını ona vermesini ister. Boğazın güçlü rüzgarını arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Ölümsüz aşklarının karşılıklı olduğunu öğrenen Kız Kulesi çok mutlu olur, hatta bu iki aşığın birbirlerine karşı besledikleri derin bağ onların yüzyılların yıkıcı etkisine karşı koruyucudur…

Yazar Hakkında
Toplam 270 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara