Su Kıtlığı Küresel Bir Sorun

Merhaba üzgün kiraz okuyucuları, sizlere hepimizin ortak sorunu olan su kıtlığından bahsetmek istiyorum. Dünyada su kıtlığı, her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşıyor. Su kıtlığı zaten her kıtayı etkiliyor. Su kullanımı, son yüzyılda küresel olarak nüfus artış oranının iki katından daha fazla artmaktadır ve artan sayıda bölge, özellikle kurak bölgelerde, su hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde sunulabileceği sınıra ulaşmaktadır. suyun %97.5’inin tuzlu su olması… Kalan miktardaki tatlı su ise kuraklıklar, nüfus artışı, küresel ısınma gibi sebepler yüzünden insanlığa yetmeme problemiyle karşı karşıya. Nehirler, göller ve akiferler kuruyor veya kullanılamayacak kadar kirlenmiş durumda. Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu. İklim değişikliği, dünyadaki hava ve su kalıplarını değiştirerek, bazı bölgelerde kıtlıklara ve kuraklıklara, diğerlerinde sellere neden oluyor.

İklim değişikliği yüzünden havanın dengesinin bozulması aşırı hava olaylarına, su mevcudiyetinin öngörülememesine, su kıtlığının şiddetlenmesine ve su kaynaklarının kirlenmesine neden oluyor. İklim değişikliği şu anda gerçekleşiyor. Harekete geçmeliyiz ve su, çözümün bir parçası. Son dönemlerde haber kanallarında sıklıkla duyduğumuz konulardan biri, barajlardaki su seviyesinde yaşanan düşüş oluyor. Bu haberler de pek çok kişinin su tüketimi konusunda daha hassas davranmasını sağlıyor. Fakat aslında su tasarrufu sadece barajlarda az su kaldığında değil, hayatımızın her döneminde yapmamız gereken bir uygulama. Çünkü aslında yaşadığımız gezegende kaynaklarımız sınırlı!İklim değişikliği su kaynakları üzerindeki baskıyı arttırıyor. Sel ve kuraklıklardan okyanus asitleşmesine ve yükselen deniz seviyelerine kadar, iklim değişikliğinin su üzerindeki etkilerinin önümüzdeki yıllarda şiddetlenmesi bekleniyor

!!! Dünyada 2 milyardan fazla insan yüksek su stresi yaşayan ülkelerde yaşıyor.

Afrika’nın su konusundaki sıkıntılarını duymayan yoktur. Kuraklık, fakirlik, kötü yönetim vb. sebepler yüzünden Afrika’da insanlar içilebilir! suya ulaşmak için büyük çabalar harcıyorlar. Birçoğunun saatler boyu yürüyüp topladığı su ise bir su birikintisinden alınmış, hayvan dışkısı veya birçok başka maddeyle kirlenmiş sudan ibaret…

suyun olmaması sadece susuzluk sonucunu doğurmaz. Eğitim, sağlık, cinsiyet eşitsizliği, ekonomi gibi birçok alanda soruna sebep olur. Hatta yakın zamanda bölgelerde su savaşları çıkmasına da muhtemel gözle bakılıyor. Bu yüzden tatlı suyun muhafaza edilmesi ve adil dağılımı konusunda bir an önce bir strateji belirlenmesi büyük önem taşıyor.

Yazar Hakkında
Toplam 272 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara