Resimde kum var, sahra çölü hakkında düşüncelerim.

Sahra Çölü Hakkında

Merhaba üzgün kiraz okuyucuları Sahra Çölü’nün geçmişte tropikal yeşil bir savan olduğunu biliyor muydunuz? Sahra’nın zaman içerisinde kurak topraklara dönüşen o hikayesi. Kimine göre sonsuz bir romantik kum havuzu, kimine göre de gereksiz bir toprak parçası. Dünyanın en geniş çölü olan ve Afrika’daki 10 ülke boyunca uzanan Sahra Çölü, yaşam şartları bakımından dünyanın en zorlu yerlerinden birisi. Sahra Çölü’nde yıllık ortalama yağış miktarı, sizin bir duş seansında kullandığınız su miktarıyla neredeyse aynı. Günümüzde Sahra Çölü son derece kurak ve yaşanması neredeyse imkansız bir yer gibi görünebilir. Fakat bir zamanlar Sahra Çölü aslında Sahra Yağmur Ormanları’ydı desek yanlış olmaz. Bundan yaklaşık 10500 yıl önce Sahra Çölü’nde bir nevi kimlik krizi yaşandı. Kimlik krizi derken bunu bir tür boşanma ya da maddi durumda kötüleşme gibi algılamamak lazım. Bu kriz, yeşilin sarıya dönüşü durumuydu. Sahra Çölü, binlerce yıl boyunca yeşilin bol, suyun çok ve canlı çeşitliliğinin muazzam olduğu bir bölgeydi. Aniden bastıran muson yağmurları bir süre sonra Sahra Çölü’ndeki toprağı verimli hale getiriyor ve insanların bu bölgede tarım yapmasını sağlıyordu.Yaklaşık 7300 ila 5500 yıl önce yağmurlar azaldı ve bölge daha kurak bir yer olmaya başladı. Daha sonraki hikayeyi zaten biliyoruz. Arkeolog David Wright, Sahra Çölü’nün insan etkisi sebebiyle çöl olduğunu düşünüyor. Ona göre yanlış tarım ve hayvancılık uygulamaları Sahra Çölü’nün ortaya çıkmasına sebep oldu.

Dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahra, giderek büyüyor. Aslında, neredeyse yüz yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 10 daha büyük durumda ve bilim insanları iklim değişikliğinin bu genişleme üzerinde kısmen sorumlu olduğunu öne sürmektedir. Belirli bir dereceye kadar, birçok çölün sınırları, mevsimsel olarak genişler ve daralır. Ancak araştırmacılar, 20. yüzyılda Sahra’nın “güçlü bir şekilde genişlediğini” öne sürdü.

İklim bilimciler, bazı doğal iklim döngüleri, güney bölgelere doğru azalmış yağış ve çöl genişlemesini kısmen açıklayabilirken, insan kaynaklı iklim değişikliğinin de rol oynadığını keşfettiler. Ve eğer iklim değişikliği kontrol edilmezse, Sahra’nın yavaş büyümesinin devam edeceği belirtildi.

Araştırmacıların bulguları, tek bir yıldan ziyade onlarca yıl içinde meydana gelen değişikliklere işaret ediyor ve bu durum, Sahra’nın sürekli büyümesinin yaban hayatını ve değişen sınırların yakınında insanları nasıl etkileyebileceğini tam olarak tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Ancak, insanların yemek yetiştirdiği yerler gittikçe daha kuru hale geldikçe, bazı bölgeler kuraklığa karşı daha savunmasız hale gelebilir ve orada yaşayan insanlara daha büyük bir kıtlık riski getirir.

Yazar Hakkında
Toplam 272 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara