Bir dev küçük bir insana el sallıyor. Mitolojide Devler Nedir?

Mitolojide Devler Nedir?

Dev veya Devler Olağanüstü büyüklükte insan görünümünde çok güçlü kadın veya erkek yaratıklardan oluşan bir ırkın adı olup, pek çok farklı kültürün masal ve efsanelerinde yer almaktadır. Çocukluktaki herkes peri masallarını okudu ve muhtemelen sadece Rusça değil, aynı zamanda dünya halklarının masallarını da okudu.

Mitolojide Devler Nedir?,

tüm kıtalardaki neredeyse tüm ulusların popüler bilincinde, masallarında ve destanlarında her zaman mevcuttur. Kutsal metinlerde devlerin tasvirleri vardır. Bize ulaşan tüm eski yazılı kaynaklarda: Vedalar, Avesta, Edda, İncil, Çin ve Tibet tarihçelerinde, her yerde devler bildirilmiştir. Asur çivi yazılı kil tabletlerinde bile, bir çalı üzerinde bir sedir gibi diğer tüm insanların üzerinde yükselen dev İzdubar’dan bahsedilir. Devler, tanrılarla giriştikleri savaşı kaybederek yeryüzündeki egemenliklerini kaybetmişlerdir. Devleri Kim Bilmez, kim tanımaz! Kocaman boyları, korkunç güçleri, çoğunlukla kötü huyları, serüvenleriyle dünya mitolojisini, masal dünyasını, eski destanları doldurmuşlardır. Devleri bilmeyen, tanımayan, anlatmayan ırk yoktur denebilir; devlerden yararlanmayan, onları çarpıcı, korkutucu bir unsur olarak kullanmayan masal, efsane, mitos olmadığı gibi.Acaba devler neden böylesine yaygın bir unsur olup bütün sınırları aşmış, ilkel toplulukları, eski toplumları, büyük uygarlıkları etkilemişlerdir? Acaba çok eski, adeta unutulan çağlarda devler var mıydı? Acaba mitosların arkasında artık insanoğlunun belleğinden silinip yalnız efsanelere, masallara sığınan bir gerçek mi yatıyor? Özellikle mitolojide ve efsanelerde yer alan devler daha ciddi, insan ve tanrılara düşman, başına buyruk ve fiziki gücü sayesinde her şeyi yapabileceklerine inanan öfkeli canavarlar olarak geçmektedirler.

Mitolojide Devler Nedir?

Yunan mitolojisinde devler, tanrı ya da yarı tanrı olarak, genellikle düzen bozucu, kahramanlar ile uğraşan ve çevresine huzursuzluk veren yaratıklar olarak geçmektedirler. Antik Yunan’da, dünya üzerinde insanlardan önce devlerin yaşadığı, sonradan bu topraklarda insanların var olduğu inanışı vardır. Ünlü Yunan tarihçi Homeros yazılarında, tek gözlü “polifimus” adlı bir devden bahsetmektedir.

Dede Korkut hikayelerinde ise tek gözü olan Tepegöz adında bir dev geçmektedir. Oğuz boylarına felaket getiren bu dev dağlarda yaşamakta, insan ve koyun yemektedir. Hikayeye göre bir Oğuz beyi olan Basat, daha sonra bu devi öldürür.

İskandinav mitolojisinde ise devler gaddar, tanrılarla ve insanlarla savaş halinde olan bir ırk olarak anlatılmışlardır. Havada, karada ve suda yaşadıkları belirtilmiş ve yarı tanrı olarak gösterilmişlerdir. Mitolojide bahsi geçene göre insanları yok etmek üzere olan devlere, Tanrı Thor müdahale etmiş ve devleri yeryüzünden silmiştir.

Mitoloji Devler..

Maya ve İnka uygarlıklarında tıpkı Eski Yunanlılar gibi devlerin, insanlardan önce var olduğuna inanılırdı. Meksikada bulunan antik yazıtlarda, doğal olayların sonucunda devlerin çok büyük bir kısmının yok olduğunu, hayatta kalan devlerin ise insanlar tarafından katledildiği yazmaktadır. Devlere oldukça geniş bir yer veren, hatta devlerden bahsederken tıpkı gerçek yaratıklar gibi söz eden ilginç bir kaynak Tevrat’tır. Tevrat’da yazılanlar ünlü dev Golyad’ın, Davut Peygamber tarafından öldürüldüğünü ve böylece insanoğlunun, son devi nasıl ortadan kaldırdığını anlatır. Tüm bu masalların, efsanelerin ve mitolojilerin ortak özelliği, devlerin var olduğudur. Fakat hepsinin sonunda devler öldürülür ya da yok olurlar. Yani dünya insanlara kalır. Diğer yazılarımı okumayı ihmal etmeyin.

Mitolojide Devler.
Yazar Hakkında
Toplam 270 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara