Evren Enteresan Bir Hikaye

Evren Enteresan bir hikaye aslında . Galaksiler, samanyolu ve karadelikler, adını bilmediğim nicesi var aslında evrende. Kafama takılıyor bazen başka yaşam formları var mı? Yalnız değil miyiz aslında. Evrende bilmediğimiz neler oluyor acaba. Evren, dünyanın, gezegenlerin, uyduların, yıldızların ve diğer gök cisimlerinin tamamını içinde barındıran büyük boşluk olarak tanımlanabilir. (Ayrıntı) Düşünsenize evrenin ne kadar büyük olduğunu ve sadece Dünya denen bir gezegende yaşam olduğunu biraz tuhaf gelmiyor mu? Size de. Mesela evrende -tahminen kabaca-17 milyar gezegen vardır. Bu gezegenlerde yaşam olmadığı ne malum? Şunu düşünebilirsiniz, bir gezegende canlı yaşayabilmesi için su, oksijen, uygun sıcaklıklar, atmosfer gerekir. Ama bu tüm canlı çeşitleri için geçerli değildir. Oksijensiz ve susuz yaşayan bazı canlı türleri de vardır. Aklınıza şu soru gelebilir, neden astronotlar veya bilim insanları bu konuyla ilgili kesin bir bilgi veremiyor? Aslında şu sebepten, evren çok büyük ve yıldızlararası uzaklıklar çok çok fazla olduğu için diye düşünüyorum. Astronomlar ötegezegenler konusunda sayısız araştırmalar yapıyorlar. Ancak tam anlamıyla teknoloji ve bilimsel bilgi düzeyimiz ve de evrenin inanılmaz büyüklüğü buna izin vermiyor. Çünkü o kadar büyük mesafelerde seyahat edemiyoruz. Işık hızında bile bu mesafeler oldukça büyükler. Belki bir gün bunu başarabiliriz.

Birisine uzayın ne olduğunu sorduğumuzda bilmemiz gereken şey, esasında bir balığa denizin ne olduğunu sormakla eşdeğer bir eylem içinde olduğumuzdur. Çünkü uzay, tam olarak denizin bir balığın etrafını sardığı gibi etrafımızı sarar. Hatta balığın iç organlarını, bizim iç organlarımızı ve diğer bileşenlerimizi de. Uzay, içinde bir ”şey” barındırabilir de barındırmayabilir de.

Büyük patlamanın 13.7 milyar yıl önce gerçekleştiğini göz önüne aldığımızda ışığında ancak 13.7 milyar yıl ilerleyebileceğini söyleyelim yani bu bizim görebileceğimiz alanı göstermekte. kim bilir ötesinde hayal dahi edemeyeceğimiz neler var. Big Bang veya Büyük Patlama öncesinde ne olduğu bugünün biliminde en tartışılan konulardan birisidir. Bu konu hakkında “hiç birşey bilmiyoruz”. Belki de hiç bilemeyeceğiz ve evrenin en tartışmalı sorularından biri olarak rafa kalkacak.

Kapanışı Platondan bir ayrıntı vererek sonladırmak istiyorum. “Astronomi, ruhu yukarı bakmaya zorlar ve bizi bu dünyadan diğerine götürür.”

Diğer yazılarımı okumayı ihmal etmeyin.

Yazar Hakkında
Toplam 270 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara