Başarısız Olma Korkusu

Başarısız olma korkusu yaşamımızın her evresinde yaşayabileceğimiz bir duygudur.

Sınavda Başarısız Olmak “Her Şeyin Sonu Değil”

Bu sınavda neden başarılı olmak istiyorum? Başardığımda hayatımda ne değişecek? Hangi okulu, üniversiteyi hedefliyorum? Hangi alanı, bölümü, mesleği seçmeliyim? İlgi ve beceri alanlarım neler? Karakterimle uyumlu, mutlu ve başarılı olabileceğim meslekler neler? Seçtiğim meslek gelecekte ne kadar önemli olacak? Bu mesleği başarmak için sahip olmam gereken farklı yetkinlikler var mı? Yaşadığım şehir, ülke, kültür, sosyo- ekonomik koşullar bu bölüm/ meslek için uygun mu?

Başarısızlık Korkusu

Modern dünyada insanlar sürekli başarıya odaklanarak yaşıyor ve hayat boyu girilen sınavlarda başarılı olmanın önemini arttırıyor. Sayısal olarak sınav sonucunu gören kişi kendini başarısız ya da başarılı olarak sınıflandırıyor. Bu düzene göre makbul kişi başarılı olan olarak algılanabiliyor ve başarısızlık sonucunda derin bir üzüntü, hayal kırıklığı, özdeğer azalması sorunu ile karşı karşıya kalınıyor. Bunun sonucunda kişi başarısızlık korkusu ile tanışabiliyor. Mesela bir iş görüşmesine gidip mülakat sonucunda elenen aday sonraki iş başvurularında işe kabul edilmeme, başarısız iş görüşmesi yapma korkusu nedeniyle iş aramaktan vazgeçebiliyor.

Başarısız olma korkusu neden olur?

Başarısız olmaktan korkan insanlar istediklerini yapmaktan ve denemekten kaçınırlar zira onlara göre başarısızlık dünyanın sonudur, başarısızlık göstermek bir suçtur. Halbuki çok yanlış bir algı. Eğitim bazen çok korkutucu oluyor. Öğrenciler, öğretmenin sınıfta soracağı soruya doğru yanıtı verememekten, sınavlarda istedikleri notları alamamaktan, özellikle de lise ve üniversite giriş sınavında başarısız olmaktan çok korkuyor.

SINAV KAYGISI ÜZERİNE

Sınava hazır değilim, Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var? Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki. Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım. Ben zaten bu konuları anlamıyorum. Biliyorum bu sınavda başarılı olamam. Sınav kötü geçecek. Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki?

bu tür düşüncelerin performansa hiçbir yararı olmaz. Öncelikle kendi iç diyalogunuzda kendi kendinize neler söylediğinizin ve bu ifadelerin duygularınızı nasıl etkilediğinin farkına varmanız ve daha olumlu yaklaşımlarla daha olumlu ifadeler kullanmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Kaygı, düşünce ve beklentilerden kaynaklanır. Yetenekler, geçmiş sınav performansları ve yapabilecekleriniz hakkındaki olumsuz düşünceler, olumsuz duygu ve kaygıya neden olur. Olumsuz düşünceler olumsuz beklentilere ve düşük performansa neden olur. Sınavınız iyi veya kötü geçsin yolun sonu değil ki! Mağlubiyete uğrayınca ümitsizliğe kapılma, her başarısızlıkta bir zafer arzusu yatar.

Diğer yazılarımı okumayı ihmal etmeyin.

Yazar Hakkında
Toplam 270 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (2 yorum)
Işıl
Işıl Yanıtla
- 12:35 am

Çok güzel bir yazı olmuş, hepimiz dönem dönem yaşıyoruz benzer korkular maalesef, yetersiz hissediyoruz kendimizi, belki de sistem yüzünden sadece sayılara, yüzdelik dilimlere odaklanıp asıl yeteneklerimizin farkına varmıyoruzdur bir çoğumuz.

    Üzgün Kiraz
    Üzgün Kiraz Yanıtla
    - 9:22 pm

    Evet sistem yüzünden asıl yeteneklerinimizi farkında değiliz.🍒

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara