Tomris Hatun ve İskitler

Türk kültüründe önemli yere sahip olan ve en az bir erkek kadar savaşçı yetiştirilebilen kadınlar bulunmaktadır. Adı ”demir” anlamına gelen, Alp Er Tunga’nın torunu olarak bilinen Tomris de bu savaşçı kadınlarımızdan bir tanesidir.

Sakaların Persleri bozguna uğratması sonucunda Alp Er Tunga ve Tomris’in eşi, Pers hükümdarı Kiros tarafından öldürülmüştür. Bu olay ile Tomris Hatun, Saka hükümdarı olmuş ve tarikteki ilk Türk kadın hükümdarı özelliğini kazanmıştır.

Ordusunun çoğunluğu kadınlardan oluşan Tomris Hatun, savunmaya önem veren bir hükümdardır. Bunu zayıflık olarak gören Pers hükümdarı Kiros, sürekli Saka topraklarına akın düzenlemiştir. Fakat Persler yaklaştıkça Sakalar geri çekiliyordur. Bunun nedeni Tomris Hatun’un uygun bir mevzi ve zaman beklemesidir. Bu sırada Kiros, Tomris Hatun’a evlenme teklifi etmiş; teklifini kabul etmesi şartıyla onunla uğraşmayacağını belirtmiştir. Tomris Hatun bu tuzağa düşmemiş ve evlenme teklifini kabul etmemiştir. Sonunda uygun mevzi bulunmuştur fakat gün batmak üzeredir. Savaşmak için günün ağarması beklenecektir. O zaman aralığında Kiros yine bir hile düşünmüş ve çadırda bir eğlence düzenlemiştir. Bu çadıra ansızın baskın yapan Tomris’in oğlu ve beraberindekiler, çadırdaki birkaç Pers’i öldürerek kendileri eğlenceye devam etmiştir. Birkaç saat sonra saldırıyı düzenleyen Persler, çadırı basmış ve Tomris Hatun’un oğlu ve beraberindekileri öldürmüşlerdir. Bu duruma üzülen ve sinirlenen Tomris, yemin ederek şöyle demiştir: Kana susamış Kiros! Sen oğlumu mertlikle değil, o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!

Sayıca kendilerinden fazla olan Persler karşısında durmaması gerektiğini söyleyenleri dinlemeyen Tomris, sabahın ilk ışıklarına kadar kapsamlı bir savaş planı üretmiştir. Savaş başlar başlamaz ilk önce askerlerini Pers ordusunun üzerine göndererek Persleri kendi üzerlerine çekmiştir. Daha sonra ordusuna geri çekilme emri vermiş ve Turan Taktiği uygulamıştır. Bunun sonucunda muhteşem bir zafer kazanılmıştır.

Savaş bitince Kiros’un yanında iyice eğilen Tomris Hatun şu sözleri söylemiştir: Seni yendim Kiros! Bak ben ayaktayım sen ise kendinde değilsin. Seni, o çok övündüğün ordunu yendim. Perişan ettim. Hani bana diz çöktürecektin? Hani bana ayaklarının dibinde secde ettirecektin? Hani beni kendine hatun edecektin? Bekliyorum, kalk ve yap dediklerini. Senden öcümü aldım Kiros. Bütün acunun, zalimlik ettiğin bütün mazlum budunların öcünü aldım. Ama seninle işim daha bitmedi Kiros. Andım var! En yüce değerlere and içtim! Dedim ki, ‘Kiros’u kana doyuracağım. Onu kanda boğacağım!’ Duydun mu beni Kiros? Bu sözlerinden sonra Kiros’un kesik başını kan dolu bir fıçıya atan Tomris Hatun “Hayatında kan içmeye doymamıştın, şimdi seni kanla doyuruyorum!” sözleriyle zaferini kutlamıştır.

İskitler‘in en önemli özelliği tarihte bilinen ilk Türk Boyu olmasıdır.

İskitler’in bir diğer adı da Sakalar‘dır.

Günümüzde Rusya sınırlarında Yakut Türkleri olarak yaşamlarını sürdüren topluluğun ataları ise işte bu İskit topluluğudur

Gelelim İskitler‘in tarihimiz açısından önemli özelliklerine.

? Bilinen ilk Türk Boyu İskitler‘dir.

? Tarihte bilinen en önemli hükümdarı Alp Er Tunga‘dır.

? İlk kadın hükümdar olan Tomris Hatun ise yine bu boyun lideridir.

? Ordularında adını sıkça duyduğumuz “Amazon” adındaki kadın savaşçılar yer almıştır.

? Tarihte bilinen ilk atlı göçebe Türk topluluğu İskitler (Sakalar)’dir.

? Üzengi‘ yi ( Ata binerken ayak basılan yer ) ilk defa kullanmışlardır.

? İlk defa “Balbal” dikmişlerdir.? Sanat eserlerinde hayvan üslubunu kullanmışlardır.

? “Şu” ve “Alp Er Tunga” destanları İskitler’e aittir

Yazar Hakkında
Toplam 227 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Şunlar da ilginizi çekebilir
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara