Okyanuslar Hakkında Bilgiler Kısım 1

Okyanuslar gezegenimizin büyük bir kısmını kaplamaktadır. Okyanusları, uçsuz bucaksız, dibi olmayan karanlık su kütleleri oluşturmaktadır. İnsanlık dünyada bu kadar uzun süredir var olmasına rağmen okyanuslar hakkında her şey hala muammadır. Dışardan büyüleyici masmavi görüntüsüyle sakin gibi görünüyor olsa da derinliklerinde korkunç gerçeklikler ve sayısız canlılar bulunmaktadır. Okyanuslar böylesine büyük ve derin olduğu için sırlarla doludur. Hal böyle olunca insanlığın ilgisini çekmeyi başarmıştır ve okyanus hakkında edinilen değişik bilgiler şöyledir:

Işık, okyanus yüzeyinden ancak 210 metre kadar derinliğe inebilmektedir. Bu yüzden okyanuslar 200 metreden sonra tamamen karanlık olmaktadır. Okyanusların sadece %5’i keşfedilmiş durumdadır. Araştırmalar sürekli yapılsa da, büyüklükleri yüzünden %95’i gizemini korumaktadır çünkü suyun basıncı, derinlik arttıkça araştırma yapmayı zorlaştırmaktadır. Dalgıçlar belli bir derinlikten sonra yüzememektedir. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe yeni ve daha nitelikli keşif araçları inşa edilmektedir.Okyanuslar canlı bakterileri bünyesinde barındırmaktadır. Genellikle bu bakteriler zararsız olmaktadır ancak içinde insan sağlığına zararlı bakteriler ve virüsler de olmaktadır. Hepatit gibi enfeksiyonlara yol açabilmektedir.Denizlerde olduğu gibi maalesef okyanuslarda da milyonlarca atık ve çöp bulunmaktadır. Bakteriler de bu sayede çoğalmaktadır. Buna sebep olanlar da ne yazık ki insanladır.Okyanuslar bilinenin aksine sessiz değildir. Tam tersine, korkunç sesler barındırmaktadır. Derinlere inildikçe sesler daha duyulabilir ve ürkütücü hale gelmektedir. Okyanuslarda 25 milyon tondan fazla altın bulunmaktadır ancak bu okyanuslardan altın çıkarabilmek oldukça maliyetli bir iş olmaktadır. Bilinenin aksine köpek balıkları okyanustaki bazı canlı türlerine oranla daha az ölümcül olmaktadır. Örneğin zararsız sanılan deniz anaları her yıl köpek balıklarından daha fazla insan öldürmektedirler.Aldığımız oksijenin yarısından fazlasını okyanuslar sağlamaktadırlar. İnsanların sebep olduğu kirlilikten dolayı okyanuslardaki Ph derecesi çok hızlı düşmektedir. 1751 yılından beri okyanuslar, %30 dan daha fazla oranda asidik bir yapı haline gelmiştir.Dünyada kaç tane okyanus vardır?Dünya yüzeyinde,Kuzey (Arktik) OkyanusuGüney (Antarktika) OkyanusuHint OkyanusuAtlantik (Atlas) OkyanusuPasifik Okyanusu olmak üzere 5 tane okyanus bulunmaktadır.En büyüğü Pasifik Okyanusu’dur.Amerika, Asya ve Avusturalya kıtalarının arasında yer almaktadır. Yaklaşık 180 milyon km2’lik bir yüz ölçümü vardır. Mariana Çukuru bu okyanusun içinde bulunmaktadır.Atlantik Okyanusu ise Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarının arasında yer almaktadır.Bermuda Şeytan Üçgeni bu okyanusta bulunmaktadır.106,4 milyon km2’lik alanıyla dünyanın en büyük ikinci okyanusudur.Hint Okyanusu 73,5 milyon km2’lik alanıyla tropikal bir bölgede yer almaktadır.Arktik Okyanusu’nun yüz ölçümü 14 milyon km2’dir. Bu okyanus hala çoğu kişi tarafından deniz olarak bilinmektedir. Bu yüzden diğer adı Kuzey Buz Denizi’dir.

Okyanusun altında da göller, nehirler ve hatta şelaleler bulunmaktadır

Sualtı evreni aslında dünyanın yeryüzündeki haline çok benzemektedir. Okyanusların altında da devasa dağlar, uçurumlar, volkanlar ve hatta göller ve nehirler bulunmaktadır. Bu kütleler ve akıntılar, tuzlu su tatlı su ile buluştuğunda oluşmaktadır. Ayrıca farklı yoğunlukları tabakalaşma etkisi yaratmaktadır. Atlantik’te İzlanda ve Grönland arasındaki Danimarka Boğazı kataraktı gibi okyanusta şelaleler bile görünebilmektedir. 3.500 metreden fazla düşüşle dünyanın en yüksek su altı şelalesi olan bu şelale, doğudan gelen daha soğuk suyun, daha sıcak batı suyu tarafından aşağı doğru itilmesiyle oluşmaktadır.

Okyanusta tüm müzelerin toplamından daha fazla eser bulunmaktadır

Üç milyondan fazla gemi enkazının okyanusların ve denizlerin diplerinde bulunduğu bilinmektedir. İşin ilginç yanı ise kaybolan gemilerin çoğunun sayısız hazine ve eser taşımasıdır. Tüm bu hazinelerin, dünya müzelerindeki tüm kalıntılardan daha fazla olduğu düşünülmektedir.

Yazar Hakkında
Toplam 227 yazı
Üzgün Kiraz
Üzgün Kiraz
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara